Interview: Ako si zorganizovať čas na materskej dovolenke

Publikované 21.6.2017

Snáď každý z nás rieši denne otázku určovania si priorít. Častokrát správna organizácia svojho času je kľúčová pre splnenie všetkých našich každodenných úloh. Ladenie svojho času popri zamestnaní, podnikaní a rodine je niekedy veľmi náročné. No a kto z nás všetkých má svoj harmonogram takmer 24 hodín vybookovaný? Predsa všetky mamičky starajúce sa o svoje ratolesti. Čo myslíte? Pomohol by im rezervačný portál pri organizácii svojich aktivít? Pre odpoveď na túto otázku sme oslovili Luciu Mandelíkovú.

Lucia je na materskej dovolenke a zároveň sa venuje svojmu blogu MamaVie.sk. Ako stíha aktívne písanie blogu a v čom spočíva jej tajomstvo organizácie času sa dočítate v nasledujúcom rozhovore.

Ako mamička na materskej dovolenke píšete úspešný blog. Je náročné skĺbiť svoje povinnosti v domácnosti s písaním? Ako na to reaguje vaše okolie?

Najskôr sa chcem poďakovať za označenie môjho blogu ako „úspešný“, je to veľmi príjemné počuť, že ho tak ľudia vnímajú. Priznám sa, že niekedy je to celkom náročné skĺbiť. Pretože v podstate mám deti dve - okrem svojho synčeka Lukáška mi dosť času zaberie aj moje virtuálne dieťa blog www.mamavie.sk.

Veľa mamičiek mi povie, že si pri deťoch nestíhajú ani len umyť zuby, či učesať vlasy. A čudujú sa ako je možné, že ja okrem seba a starostlivosti o Lukyho, stíham domácnosť, pravidelne variť a rovnako sa venovať aj svojmu blogu a copywritingu. Pravidelne dostávam otázky typu ako to všetko stíham a ja vždy hovorím, že najdôležitejšia je organizácia času a vytvorenie si systému, ktorý bude vyhovovať Vám a samozrejme aj dieťaťu.  Síce častokrát to končí tak, že mama mieni a dieťa mení...

Čo vás viedlo k písaniu blogu? Veď povinností doma musí byť nekonečne veľa.

Áno, ak máte dieťa všetko sa točí okolo neho a tých povinností je skutočne veľa. Avšak ja som asi po roku na materskej dovolenke pociťovala akúsi potrebu sebarealizácie. Vďaka jednej kamarátke ma napadla myšlienka založiť si vlastný blog a podeliť sa s ostatnými mamičkami o moje  skúsenosti a zážitky. A dnes som skutočne šťastná, že mám svoje miestečko, kde sa odreagujem, naučím sa nové veci a v neposlednom rade vďaka tomu spoznávam nových ľudí.

V čom spočíva to tajomstvo, že dokážete skĺbiť starostlivosť o Lukáška, domácnosť a písanie? Ako to funguje?

Dôležité je vedieť si správne naplánovať svoj čas. Z práce som bola zvyknutá používať diár a plánovať si všetky úlohy, ktoré mám splniť každý deň. A podobne som sa naučila fungovať aj na materskej dovolenke. Mám veľkú čierno-bielu tabuľu, kde si vždy zapíšem všetko, čo musím v danom týždni urobiť alebo vybaviť. Do poznámok si vždy vpisujem to, čo by ma potešilo, ak by som stihla urobiť navyše.

Veľa domácich prác sa dá stihnúť spolu s drobcom. Pri Lukáškovi bežne varím, utieram prach alebo vysávam. Sú to aktivity, ktoré môžem prerušiť a ísť sa mu venovať ak to práve vyžaduje. Moje blogerské aktivity ako písanie článkov a fotenie fotografií robím vždy v čase, keď Lukáško spinká. Ak po celom dni nepadám únavou, veľa vecí dokážem urobiť aj večer.

Do akej miery využívate internet a celkovo služby, ktoré sú na ňom prístupné?

Internet využívam denne. Všetko čo sa dá, vybavujem online. Myslím, že každá mamička mi dá zapravdu, že obzvlášť pri dieťati je čas veľmi drahocenný.  Skvelým tipom ako ho ušetriť je aj nakupovanie cez internet .V tom som profík, aj keď netvrdím, že si občas nezájdem na niekoľko hodinový nákupný maratón do obchodného centra. Bohužiaľ nie všetko sa dá cez internet vybaviť a zaobstarať, tak sme opäť pri organizácii času.

Má mamička na materskej dovolenke čas aj na seba? Ak áno, využíva ho? Ako to funguje keď ste takmer celý deň vyťažená?

Každá jedna z nás venuje svojmu drobcovi maximum svojho času. Ale aj my mamičky sme len ľudia a zaslúžime si pravidelný oddych v podobe návštevy kozmetického salónu, kaderníčky, masáže alebo dobrej večere s manželom. A tu u nás doma častokrát nastáva problém.

Ako ten problém konkrétne vyzerá? Viete ho popísať?

Samozrejme. Pri všetkých týchto aktivitách je potrebný babysitting, teda niekto kto na ten čas postráži dieťa. Častokrát je celkom komplikované zladiť voľný termín u vybookovanej kozmetičky – buď s oteckovým návratom domov alebo – voľnou chvíľou babičky. Obe máme totiž v inom meste a ani jedna z nich nešoféruje.

U nás to vyzerá asi takto: volám kozmetičke o najbližší voľný termín. Ona mi ho nájde, ak mám šťastie tak o dva týždne, ak nie, tak ešte neskôr. Následne obvolám pol rodiny, kto vtedy môže strážiť Lukáška, potom jej telefonujem späť, že zrovna vtedy nikto nemôže a potrebujem iný termín. Niekedy sa jej na druhýkrát ani nedovolám a návšteva kozmetičky je opäť v nedohľadne...

https://www.visblee.sk/img/mamavie-odstavec-a

Máte aj inú skúsenosť kedy nastala podobná situácia?

Áno. Najlepšia akcia bola, keď som sa chcela objednať na skúšku svadobných šiat a potrebovala som zladiť: voľný termín v svadobnom salóne s pracovnými povinnosťami nášho tatinka (pozn. ktorý mal strážiť Lukáška) a k tomu vyhovujúci čas pre moju maminu a vyťaženú sestru, ktoré mi pri výbere robili poradkyne. A že sa mi podarilo svadobné šaty ísť skúšať až trikrát považujem za obrovský úspech.

Myslíte si, že online rezervácia termínu cez rezervačný portál by vám pomohla? Napríklad so spomínanou kozmetičkou alebo v organizácii si iných aktivít s manželom a pod.?

Určite áno. Online rezerváciu by som využívala pravidelne a veľmi by mi pomohlo mať prehľad vo voľných termínoch napr. kozmetičky, kaderníčky či pri plánovaní si spoločnej večere s manželom. Pre nás mamičky je vždy prioritou naše dieťa a tak je častokrát počas dňa náročné naplánovať si akékoľvek podobné aktivity. Jednoznačne by som uvítala jednoduchší spôsob rezervácie termínov,  na ktorom by som ocenila hlavne možnosť objednania sa v čase, kedy to mne vyhovuje.

Je niečo, čo by ste ešte odporučili ostatným mamičkám v súvislosti s organizáciou svojho času?

Byť mamou na plný úväzok je síce najkrašie „povolanie“, ale zároveň aj veľmi náročné. Preto by som všetkým mamičkám odporučila, aby sa nebáli požiadať kohokoľvek z rodiny alebo blízkych priateľov o pomoc.  Sama som to na začiatku materskej dovolenky nemala veľmi vo zvyku, ale neskôr sa mi to vypomstilo a únava s chorobou ma úplne odstavili na niekoľko dní z prevádzky. Dnes už bežne poprosím nášho tatinka, aby povysával alebo umyl riad, kým som s Lukáškom na prechádzke. Pravidelne tiež žiadam o pomoc v podobe babysittingu naše dve babičky alebo sestru so švagrom. Snažte sa do starostlivosti o dieťa čo najviac zapojiť aj otecka. Okrem toho, že vám to trošku uľahčí, buduje si s drobcom skvelý vzťah. A verte mi, že o pár rokov bude s radosťou spomínať na také jedinečné chvíľky, akými sú napríklad spoločné kúpanie alebo dokonca uspávanie bábätka.

Prihlásenie

Vaše termíny už čakajú.

Nemáte účet? Zaregistrujte sa teraz.

Zabudnuté heslo?