Kecy k veci: Ako si najlepšie vydezinfikuješ auto?

Publikované 19.3.2020
Kecy k veci: Ako si najlepšie vydezinfikuješ auto?

Fakt, že si máme poriadne umývať ruky s mydlom (najlepšie dezinfekčným), snáď už vieme všetci. Ale zabúdať by sme nemali na povrchy, s ktorými prichádzame často do kontaktu. Patrí sem napríklad aj auto – kľučky, volant, radiaca páka, páčky na smerovky... Práve správna dezinfekcia je jednou z kľúčových vecí, ak sa chceme vyhnúť kontaktu s koronavírusom.

V tomto článku sa dozvieš:
  • Prečo by si nemal v aute používať rovnaké dezinfekčné prostriedky ako v domácnosti

  • Ako najlepšie vyčistíš kožené povrchy

  • Čo je najúčinnejšie na látkové povrchy

  • Na čo by si nemal zabudnúť

Pravidelne dezinfikovať povrchy v aute by nemali len taxikári či ľudia, ktorí prevážajú viacero osôb. Nikdy nevieme, či sme pred tým, ako nastúpime do auta, neprišli do kontaktu s človekom nakazeným vírusom COVID-19. Treba však myslieť na to, že povrchy v aute sú menej odolné ako napríklad kuchynský drez či umývadlo, preto je dobré vedieť, s čím si svoje auto vyčistíš najlepšie.

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb je jednoznačne najúčinnejší roztok obsahujúci najmenej 70% alkoholu. Ak máš doma Isopropanol, máš vyhraté, pretože sa ním dajú vyčistiť všetky povrchy v aute. Môžeš ho použiť na plasty, laky, kožu, dokonca aj na sedačky. Potvrdil to Jeff Stout, riaditeľ firmy Yanfeng Automotive Interiors, ktorá je najväčším svetovým výrobcom automobilových dielov.

Za žiadnych okolností však na dezinfekciu nepoužívaj bielidlo či peroxid vodíka. Ak máš v aute dotykové obrazovky, pri nich si daj pozor na výrobky s amoniakom.

Ak máš po ruke iba mydlo a vodu, daj bacha. Mydlo je účinné len v prípade, že s ním poctivo povrchy trieš, no trenie môže mať negatívny vplyv na niektoré povrchy. Pri opatrnej manipulácii a nie príliš silnom drhnutí je to však určite veľmi účinný spôsob, ako z povrchov odstrániť baktérie či vírusy. Najlepšie spravíš, ak si mydlo nanesieš na hubku a ňou aspoň 20 sekúnd budeš jemne trieť daný povrch. Potom stačí zotrieť vodou.

Riaditeľ firmy Katzkin, ktorá sa zameriava na výrobu kožených automobilových interiérov, má pre teba jednu radu: „Aj keď je alkohol dobrý na dezinfekciu akýchkoľvek povrchov, ak chcete očistiť kožené povrchy, zostaňte radšej pri mydle a vode“.

S tou to však nepreháňaj, ak ideš čistiť látku v aute. „Ak vytvoríte veľa peny, môže sa stať, že sa vpije príliš hlboko a už sa nikdy nezbavíte zatuchnutého zápachu,“ povedal Larry Kosilla, prezident automobilovej spoločnosti. A čo teda odporúča na dezinfekciu látkových povrchov? Malé množstvo pracieho prostriedku s troškou vody.

Na záver ešte jedna malá rada. Ak chceš utrieť v aute všetky povrchy od prachu, používaj handričku z mikrovlákna. Tá ti zabezpečí, že nečistoty odstráni skôr, ako stihnú malé častice poškriabať povrchy v aute. Obyčajné vlhčené utierky alebo klasické handričky spravia presný opak – keď sa na ne naberú drobné čiastočky prachu, začnú sa správať ako brúsny papier.

Už teda vieš, ako jednoducho si môžeš vyčistiť a vydezinfikovať auto. Netreba však zabúdať na to, že najdôležitejšie je mať neustále čisté ruky!

Zdroj: https://www.consumerreports.org/

Prihlásenie

Vaše termíny už čakajú.

Nemáte účet? Zaregistrujte sa teraz.

Zabudnuté heslo?